Post Top Ad

Wednesday, February 2, 2011

Tips Menggoreng Ikan Keli Dengan Selamat

assalamualaikum.....
haaa.....ni dia tukang masak nak kasi tips keselamatan semasa menggoreng ikan keli...
seperti yang korang tau, ikan keli nie sangatla sedap. faktor keturunan kot aku ske....menu wajib bagi setiap ari jumaat kat rumah....ikan keli.....
so,bile bende sedap nie....susah sket nak rase sedap tu...kene bersusah-susah dulu....
kalau sesape yang rajin turun ke dapur, mesti korang tau, kalau goreng ikan keli ni..mesti minyak dier mercik a.k.a meletup-letup....kadang2 sampai terkena orang yang menggoreng...sangat bahaya woooo....
ok, ni dia tips selamat.........

              before korang terjunkan ikan2 keli ke dalam kuali, terlebih dahulu korang terjunkan asam keping....sekeping sudahla...buat syarat jer....pastu barula terjunkan ikan keli tu ok.....insyaAllah xkene percikan minyak tu..
haaa.....lagi satu, kalau korang nak tau dah masak ke belum..senang jer...kalau dah x mercik tu maknenye dah masakla tu....angkat yer...kang hangus plak....

ok lah, cukupla tips untuk hari ini....

kalau korang jumpe ikan keli sebesar ni, agak2 la kan...korang sanggup x nak makan??


ni paling faveret;ikan keli masak sambal



*mode : touching sebab kene minyak mase goreng ikan tadi.....gatal nak usik,haaa...padan muke aku!!

entry posted by:
9:03:00 PM / by / 7 Comments

7 comments:

  1. salam...
    kalu akak la kan...ikan keli besar tu...erkk...tak tergamak la nak makan dok oittt....takuttt...

    ReplyDelete
  2. @ciKmOt

    haha....pejam mata la kak....pastu makan :D

    ReplyDelete
  3. salam yuz.. akak izinkan yuz copy gambo tu.. thanks sbb mntk izin.. gambar x seberapa pon.. huhu..

    biler yuz pulak nk masak ikan keli??.. jgn lupe share ye.. *yummy*

    ReplyDelete
  4. @::Azura Rahman::

    wslm..thnx gak kat akak sebab izinkan...entri dag published dulu sebelum keizinan diberikan..huhu...sori kak...

    ala...dah masak dah, tapi bukan turn kite masak arini....hehe

    ReplyDelete
  5. @Mr. TN_SkY

    hehe....sebelum dier mkn kite...kite mkn dier dulu... :)

    ReplyDelete
  6. salam cikYUZ~ anda telah di-TAG! di sini http://kakkoii-me-tag.blogspot.com/

    ReplyDelete

Thank you. Your comment is much appreciated. MUCHAS GRACIAS ;)

Post Top Ad