Post Top Ad

Friday, February 18, 2011

Wahh..Cantiknye Bahase....

assalamualaikum...
emm..puas hati dapat balik kampung...kesimpulannya,saya berada di kampung sekarang..haha..yeayy. menu malam ini adalah......SATAY.....so,kamu yang tengah bace ni jangalah jeles plak.telan liur je la ek...nak anta jauh melainkan kamu jiran saye...haha..

kenape dgn tajuk entri ni ek??emm..entahla,tetibe jer nak tulis tajuk ni....teringat sms2 yang penah aku dapat yang sampai sekarang aku xhabis bace...kenape??sebab aku xpaham ape yang si pengirim cube sampaikan...bayangkan kalau bahase sms tu di 'distort' sampai orang xbley paham untuk bace. sket2 udahler..aku pun gune gak ejaan2/perkataan2/ayat2 sebegitu..tapi janganla melampau sangat distort perkataan tu.itu bley menaikkan kemarahan si pembace contohnyer aku...last2 aku delete jer...haa,puas ati....lalalala....

ni contohnyer :

"aku xpg kt cls law die wt mgu dpn"
(AKU TAK PEGI KELAS KOT KALAU DIER BUAT MINGGU DEPAN - aku ingatkan dier nak tulis KELAS LAW..aku dok pikir jugak,bile mase lak aku amik subjek law sem ni??dulu yela aku amik subjek law...ish..ish..ish... )

"aq nymph giler dowh kt pmpn tu...syial jeq"
(AKU NYAMPAH GILER DOWH KAT PEREMPUAN TU...SIAL JER - dahla kutuk orang tu,ayat xmanis..pastu buat orang yang bace tu xpaham...so,mesej xsampai kat si pembaca tu....)

dan banyak lagi la.....

so,kesimpulannya...aku xkisah kalau nak gune bahasa orang sekarang ni,tapi makesure la perkataan tu orang bley paham..aku pun gune gak,tipula kalau aku cakap aku xgune bahase2 canggih ni...
(gilerla statement aku ni, DBP tau...habisla....patutnyer kite kenela memartabatkan bahasa kita. BAHASA MENUNJUKKAN BANGSA....cewah)

entry posted by:

11:30:00 PM / by / 5 Comments

5 comments:

  1. entri lepaskan perasaan ye ?
    hehe

    ReplyDelete
  2. @nelly

    ishh..xla...hehe...sekadar peringatan sesame sendiri jer... :)

    ReplyDelete
  3. orang skang makin kreatif kot??atau sudah makin malas nak type...huhuh

    tp kalau sayepon tak suke org bg shorform yg sgt2 short...nak kne pk dlu lah pulak kan..:)

    salam kenal..

    ReplyDelete
  4. macam marah jer bunyi nye ni.hehe..xpe..kite same2 beri peringatan!!bagus!!!

    ReplyDelete
  5. @YATZAKIE

    adela sket marah tu..bukan sebab ape...sebab xphm...huhu

    ReplyDelete

Thank you. Your comment is much appreciated. MUCHAS GRACIAS ;)

Post Top Ad