Post Top Ad

Wednesday, March 9, 2011

Kenapa Negara Mereka Maju??

korang pernah terfikir x ranking malaysia sebagai negara maju?



haa..ni la ranking malaysia sebagai negara membangun....sedar atau x,kita dah banyak ketinggalan?jangan terlalu selesa dengan nombor tu...tu tahun 2010 punye...kenapa negara kita xsemaju negara diorang??cepat pikir & bagi pendapat masing2....

bagi pendapat aku, salah satu sebab negara mereka maju kerana diorang berdiri diatas kaki sendiri...maksud aku, diorang gune bahasa diorang sendiri, diorang guna produk diorang sendiri, diorang menyokong masyarakat diorang sendiri....jelas?

contoh dalam isu bahasa
korang penah pegi x negara2 seperti korea, arab saudi, jepun atau lain2 negara yang penduduknya majoriti xpandai berbahasa inggeris?satu kerugian bagi diorang kalau xtau berbahasa inggeris sebab bahase tu kan bahasa antarabangsa....tapi ade diorang kesah?sebab diorang xkisahla jadi negara maju....kite yang datang sane pulak kene belajar bahasa diorang. kalau kite speaking english,diorang tetap cakap bahasa diorang...kirenye jadi bahasa ayam dengan itik la...dier cakap kite xpaham.kite cakap dier xpaham..diorang peduli ape.negara diorang kan..tapi cuba kita lihat negara kita, orang luar datang,kite pulak terhegeh2 speaking sedangkan diorang xberminat pun nak tau bahasa kita....ade sesetengah jer gigih nak blaja bahasa kita. so, kat situ orang dah bley nampak dah yang kite still mengharapkan orang lain.
ok..tutup untuk point ni...

produk
diorang sendiri gunekan & bangga dengan produk buatan negara diorang sendiri. made in china la..made in korea la..made in japan la...tapi masyarakat kat negara kita???berlumba2 nak gunakan produk negara diorang...negara sendiri punye??jual macam bende tu 3 RM10 jer....agungkan sangat produk luar yang mahal & belum tentu berkualiti.

sokongan masyarakat sendiri
cube kite tengok...berapa ramai jer orang yang menyokong dengan masyarakat kita sendiri bile diorang berjaya mencipta sesuatu yang boleh membanggakan negara???yang mengutuk lebih ramai daripada yang menyokong..tu yang pasti...

sebenarnye banyak lagi pendapat aku...tapi ni pun aku dah rase panjang..kang jemu plak orang yang membaca...daripada kesimpulan yang aku buat tu,korang bley pikir sendiri kenapa negara kita xberapa nak maju....aku xcakap negara kita mudur,tapi cuba kita lihat, sampai bila kita nk digelar negara ke-3?

fikir-fikirkanlah...

entry posted by:






2:00:00 PM / by / 1 Comments

1 comment:

  1. Ntah cik yuss.. Slalu je jd mcm ni.. Tp mngkin x smua bnda mcm tu... Jgn lupe ngara kte ni "muda" lg sebenarnya.. Tp utk stakat apa yg kte dah ada, mmg da bgs da... ade lg negara yg dah lama merdeka tp still xleh produce brg2 sndiri... Sorry kalu ade yg salah.... Personal opinion kan? Btol x cik yuss?? Hehehe....

    ReplyDelete

Thank you. Your comment is much appreciated. MUCHAS GRACIAS ;)

Post Top Ad