Post Top Ad

Friday, March 11, 2011

Owh...Dimana Bintang Malam

tadi aku baca berita bernama...tetiba terklik kat tajuk Dimanakah Bintang Bergemerlapan di Langit Malam?? artikel yang sangat interesting. penuh dengan info sains... yang tu salah satu sebab earth hour tu diwujudkan...korang perasan x selama ni?

sekarang ni susah sangat ak nampak bintang pada waktu malam. kalau nak tengok bintang pun,kene balik kampung...kat bandar dah xnampak dah.kenapa kita dah xnampak bintang2 kat langit pada waktu malam?jawapannyer satu jer....sebab ade pencemaran cahaya...


APA ITU PENCEMARAN CAHAYA??


pencemaran cahaya adalah iluminasi(pencahayaan) langit pada waktu malam yang disebabkan oleh cahaya2 lampu yang berlebihan sebagai contoh.so,disebabkan cahaya tu la kita xdapat nak tengok bintang2 dah....aku pun baru tau yang cahaya2 tu boleh menyebabkan pencemaran. benda ni jadi sebab proses urbanisasi dan perancangan yang xteratur. so,salah satu langkah macam mane nak kurangkan pencemaran ni.... kerajaan kene keluarkan peraturan mengenai isu ni...masyarakat jugak kenela ade inisiatif sendiri...sebagai contoh, tutup lampu bile xdiperlukan. so,dengan itu,tenaga elektrik pun dapat dijimatkan...

*kan bagus kalau ade rule lepas pukul 12,tutup lampu...temasuklah klcc, i-city...etc.....jimat duit rakyat

entry posted by:




11:00:00 PM / by / 1 Comments

1 comment:

Thank you. Your comment is much appreciated. MUCHAS GRACIAS ;)

Post Top Ad