Post Top Ad

Thursday, March 3, 2011

Tutorial : First Step Going To Be A Blogger

assalamualaikum..
ok..entri ni khas untuk mereka2 yang baru nak kenal ape itu blog..yang dah ade blog tu,rasenyer lagi terer daripada aku kot....

ok..kepada yang berminat untuk ade blog sendiri tu, blogger adelah salah satu medium yang korang bley gunakan untuk menulis selain wordpress, multiply, etc....

ok..here some steps...

1. mula-mula, korang kene create account blogger dulu....dalam erti kata yang lain, sign up dulu...pastu baru bley sign in. dah lepas sign in, korang ble edit profile korang kat situ...letak gambar profil pun bley...ikut koranglah...




2. pastu korang klik kat create a blog sebelah atas dashboard korang tu. korang kene verify account korang dulu. so, masukkan name negara & no.phone korang...nanti dier anta verify code kat phone korang.




3. ok..lepas verify, kotak macam kat bawah ni akan keluar...so,korang isila maklumat untuk blog korang tu yer..dah selesai,klik continue.





4. nanti dier suruh pilih template blog korang...korang pilihla yer...klik continue



5. ok..done!! korang dah bley start blogging..haa,camni la rupe blog korang...




6. kalau korang nak edit ke...nak cantikkan blog korang ke...korang pegi jer kat edit post, comment, setting, atau design...kalau nak letak iklan, klik jer monetize. kalau nak tengok statistik blog korang, klik jer stats ok...




ok la korang..ni untuk bina basic blog jer...untuk menambah bende2 lain yang xde dalam blog..korang kene rajin search kat internet ok....banyak lagi tutorial untuk cantikkan blog...antara rajin atau x jer untuk korang nak cari & cuba....

ok...selamat mencuba & selamat berblogging secara berhemah!! 

entry posted by:

9:16:00 PM / by / 0 Comments

No comments:

Post a Comment

Thank you. Your comment is much appreciated. MUCHAS GRACIAS ;)

Post Top Ad