Post Top Ad

Tuesday, April 12, 2011

Sesat Lagi...

aisshhh...keletihan yang melanda diri.....letih bukan ape, sesat yang buat aku letih. padahal pegi tempat dekat jer....ari ni lunch kat summit usj. xpadan dengan bawak motor, lunch kat sane...adoiyaiii..nasibla xlunch kat putrajaya..haha..konon orang kayala gi lunch jauh2,bajet tempat ekslusif...

dahla pegi sane sesat....balik pun sesat...nak pegi,bley plak aku belok kat kilang carlsberg, macam pelik plak,slalu gi summit xlalu pun kilang tu.....balik tadi, disebabkan nak mencari lorong motor, tersesat plak kat highway kemuning-shah alam...dah xtau plak nak kuar kat mane..last2 sampai kat kota kemuning nun, patah balik masuk highway...hampeh betul.....supposed orang2 macam aku ni wajib pakai GPS....ha, GPS?ade dah, tapi xnak guna sebab kene bayar..haha...naik motor pun kene pakai GPS...yela,xkan nak bukak peta tengah2 jalan pulak..tambah aku yang buat peta, jatuhla standard pakai conventional method..haha..ade GPS,gunela GPS...tapi tula kan,bile pakai GPS kat enset,kene bayor..tu yang sayang duit tu...tapi xkan aku kene usung alat  GPS survey plak kot...kalo macam tu, kene bawak kereta la plak..xmampu nak bawak naik motor..

xcaye??meh aku kasi korang caye...


haa...xcaye lagi..?cube tengok betul2 sape tu..haha..akula wey!!

bende ni kalau nak suh bawak naik motor,memang xla jawabnyer...lagi 1,alat ni bley bagi data yang sangat accurate +/- 2cm kalau nak dibandingkan GPS yang kita pakai sekarang (phone,garmin...etc) yang mane accuracy nyer +/-2m.....kenape GPS yang kita pakai xaccurate macam alat survey?salah satu sebabnyer, data yang kita pakai adalah data yang murah & hanya digunakan sebagai navigation.so,xperlu accurate sangat berbanding dalam kerja2 ukur tanah...kalau kerja2 survey pakai data yang macam tu, rugila tuan tanah...tanah lari bermeter-meter tu...ingat nak beli tanah murah ke?zaman sekarang, orang sanggup berparang bergolok sebab tanah tau....aku pernah mengalami situasi ni mase praktikal kat jabatan ukur dulu.jiran bergaduh sebab tanah dier masuk kat lot sebelah..padahal 5-6cm je pun...tanam pokok cili sebatang je yang mampu...

haa...tengokla betapa pentingnye tanah sekarang..
4:37:00 PM / by / 2 Comments

2 comments:

  1. waa...
    link saye d situ...
    tanah dah la mahal skang..
    hehe

    ReplyDelete
  2. hehe...sesat..mesti jln belit2 kan.dekcik selalu pg kl pown asyik sesat jew..

    ReplyDelete

Thank you. Your comment is much appreciated. MUCHAS GRACIAS ;)

Post Top Ad