Post Top Ad

Friday, September 2, 2011

Macam Mane Nak Kasi Orang Datang Blog Kita???

1. No Music

selalunye blogger lain akan datang blog korang untuk blogwalking untuk kali pertama. mungkin mula2 diorang akan usha2 jer..tengok2 ape yang ade, citer best x, appearance ok x dan sebagainya...
ade sesetengah blogger xsuka bunyi2 ni...nak selamat, better xpayah letakla lagu2 tu..dengar sendiri2 sudah...
so,kita sebagai tuan punya blog kene fikir balik whether nak ikut kata hati atau nak ikut rentak pembaca...kalau korang rasa blog korang untuk dibaca oleh orang lain, korang kene fikir sekali lagi....tapi kalau korang rasa blog korang tu untuk bacaan korang sendiri, teruskan....


2. No widget2 bergerak sane sini

percaya atau x,widget yang bergerak sane sini (kononnye penghias blog) kengkadang merimaskan orang yang sedang membaca blog kita?
cer usha blog2 yang menjadi tumpuan ramai, ade x mende2 ni bagai??kebanyakannye xde kan??paling kuat pun header yang gerak2...yang tu xkisahla sebab xmengganggu tumpuan pembaca pun...


3. Pop Up yang maha hebat

asal klik jer, kuar pop up, klik je mane2 kuar pop up...ini boleh mendatangkan ketidakpuasan hati pembaca blog kita..


4. Saiz & bentuk font yang tak bersesuaian

kalau boleh biarlah font yang kita pilih tu bersesuaian dengan blog kita dan mudah dibaca. kalau nak variasikan saiz font, ape kate ikut kepentingan yang mana font bersaiz besar atau sederhana merupakan ayat/perkataan penting yang korang nak highlight & font kecik adelah untuk ayat/perkataan yang korang rasekan xberape nak penting..
jangan campur adukkan font2..pening orang nak baca...


5. Entri tak terlalu panjang & tak terlalu pendek

janganlah panjang sangat entri tu sampai orang letih nak baca dan janglah pulak pendeknye hanya sebaris jer ayatnyer..tepek gambar??tepeklah ikut kesesuaian...xkan entri happy nak tepek gambar orang menangis plak kot...

ok..ini jer untuk kali ni berdasarkan pemerhatian selama ni...xde nak kutuk mane2 blog...ape yang kite tau kite share..ape aku xtau,harap korang jugak bley share ngan aku...same2 blaja ok..?
walau ape pun, isi entri kene mantop, baru ade orang nak bace...

sekian,terima kasih. 

4:35:00 PM / by / 13 Comments

13 comments:

  1. yeah...nice..tapi kali ni nad wat entry panjang berjela sebab raya..^^

    new entry :: Merdeka Raya 2011 Part 1

    ReplyDelete
  2. tip2 yg sngat berguna.. dan aku tak aku tak akan buat benda yg seperti di atas.. haha..

    ReplyDelete
  3. suka tips ni..
    follow saya kat sini ..
    nunuulicious.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Nice info..apa yg pling menyampah blog yg lmbat gler loading..cer komen blog sye cikyuz,ok ke x?

    ReplyDelete
  5. Yeah...Sangat setuju ngan cik yuz...

    ReplyDelete
  6. ye betul-betul,tips yang berguna ni :)

    ReplyDelete
  7. salam lebaran..yess setuju ngan semua tips tu..cuma nk tambah satu.. kena ada gamba.. :)

    ReplyDelete
  8. @~SpEakEr Sek0LaH~

    betul..setuju...tambah kalau pakai berukband,bertambah lambatla nak loading

    ReplyDelete

Thank you. Your comment is much appreciated. MUCHAS GRACIAS ;)

Post Top Ad