Post Top Ad

Tuesday, January 24, 2012

Kau Ingat Aku Bank??

meh nak citer...kisah ni berlaku semalam. mungkin korang pun pernah alami tapi mungkin jugak dalam situasi berbeza....

kisahnye begini:

baru2 abes gayut ngan cik abang, tetibe dapat sms dari ex pulak. dalam hati dok cakap, "eh,macam tau2 je aku baru lepas gayut ngan abang"..sms nyer berbunyi begini...

"salam, awak..sori kacau. nak mintak tolong sket boleh?"

pastu aku pun balas,

"wslm, ape dier?"

pastu bunyi lagi phone aku

"locker saya kene pecah. nak pinjam duit awak boleh?saya xtau nak mintak tolong kat sape dah.."

dan sepantas kilat aku balas,

"sorila awak, saya pun mak ayah yang tanggung saya...saya xde duit sekarang"

lepas tu sms aku terus xdibalas....

hurmmmm.......pengajaran?

jangan suka2 hati nak kasi orang pinjam duit, lantakla kalau dier nak cakap kite kedekut ke..ape ke...kalau nak kasi pinjam jugak, fikirkan dulu logiknye kenapa dier mintak kat kita dan jaminan pulangan duit tu kat kite. kalau x,toksah la...aku dah penah kene dah, walaupun dalam bentuk tambah nilai phone, sampai sekarang janji nak bayar tapi xbayar jugak...

tau x reasonnyer aku xkasi dier pinjam?
  1. sebab aku sendiri xde duit. mak ayah aku bagi duit suruh buat belanja harian, bukan bagi pinjam kat orang lain,pastu kite plak sesak.
  2. dah name pun ex-bf..dah tau perangai macam mane. dulu punya hutang pun buat2 xperasan.
  3. duduk kat sabah, mintak kat semenanjung...roomate mane?housemate mane?colleagues mane?xkan sebatang kara je kot?
  4. apesal xmintak kat family dier sendiri?
  5. kalau betul2 sesak, kenape sanggup tunggu aku bank in, xkisah brape lame pun asalkan aku bank in. daripada dia tunggu aku bank in, baik dier pegi buat report polis pastu pegi buat kat atm baru
so, korang kat luar sane, jangan terpedaya dengan hasutan...xkirala lelaki ke..perempuan ke...hidup sekarang ni kene berhati-hati..kalau x, senang2 je kena tipu....
10:00:00 PM / by / 1 Comments

1 comment:

  1. yeee..
    jgn senang2 nk bg orang..
    lgkah berjaga2 je dari kite yg susah kemudian hari...
    =D

    ReplyDelete

Thank you. Your comment is much appreciated. MUCHAS GRACIAS ;)

Post Top Ad