Post Top Ad

Friday, March 16, 2012

Kelebihan Daripada Kekurangan

assalamualaikum..salam jumaat...semasa entri ini dipublishkan, aku sedang interview seseorang dari sebuah syarikat....haaa, guess who..haha...


actually, aku lepas baca majalah...dan tetibe ade idea nak menulis pasal ni...


ade sesetengah orang boleh hilang keyakinan diri disebabkan mereka terasa kekurangan pada diri sendiri...tapi yakinlah bahawa ada kelebihan daripada kekurangan tersebut


rupa paras tak cantik/handsome


biarlah, bersyukurla korang xsecantik/xsehandsome gadis2/jejaka2 kat luar tu....cuba korang fikir, bila ada rupa paras, orang terkejar-kejar (bajet artis), secara xsengaja korang pun ter'riak'...betul x?selalunya, bila sikap riak tu dah ade, mulalah nak bajet diva. "alaaa...aku cantik/handsome...sape2 je aku bley dapat"




badan tak sesolid orang lain (dalam erti kata lain, gemuk)


kekurangan korang tu bley dijadikan kelebihan. kan bagus badan korang xsekurus badan orang lain...secara xlangsung korang xtergamak nak tambah dosa. ni.....bila badan dah lawa, mulalah nak menyeksikan diri, nak pakai leggingla..itula..inila....aku xcakapla geng2 ni xpenah pakai, at least...sesetengah orang secara xlangsung xconfident nak pakai seksi2 ni sebab diorang tau body diorang macam mane




giler skema


bagusla skema2 gini..xdela terasa nak join mereka2 yang suka bersosial berlebihan nih....tapi janganla sampai xcampur orang plak




tak sebijak orang lain


ni pun bagus jugak sebab boleh mengelakkan daripada lupa diri, lupa daratan, lupa dunia...ade sesetengah orang bijak ni, cakap hidung nak ke atas je...faham kan maksud aku? bajet dier sorang je yang pandai dalam dunia. tapi janganla salah anggap pulak, bukanla maksud aku jangan jadi budak pandai..maksud aku, janganla lupa diri bila Allah dah bagi kelebihan tu..dalam Islam pun suruh kita menuntut ilmu kan...


kesimupulannya...bersyukurlah atas apa yang Allah dah bagi kat kita. Allah tak sekejam yang kita sangkakan..sebenarnya kekurangan tu lah kelebihan kita, cuma kita je xperasan. ditambah pulak dengan hasutan dunia...tu yang kita rase kekurangan tu mencacatkan diri kita... think positive ok.. chill ;)
9:06:00 AM / by / 2 Comments

2 comments:

  1. insyaallah...kita berupaya mengubahnya....kecantikan tu susah sikit, tapi kita harus bersyukur kerana ada orang yg lebih kurang cantik berbanding kita

    ReplyDelete
  2. yessss betul tu.....belajar untuk muhasabah diri dan bersyukur....insya Allah tenang hidup...dan benda2 negatif lain :)

    ReplyDelete

Thank you. Your comment is much appreciated. MUCHAS GRACIAS ;)

Post Top Ad