Post Top Ad

Wednesday, August 15, 2012

Gurauan Yang Tak Boleh Diterima Oleh Seorang Wanita

selamat bersahur..bangun..bangun...
lame plak xupdate belog..dah internet pun hampeh...slow nak mam...adushhh..
tetibe terasa nak menulis tajuk ni...disebabkan benda ni sering terjadi di sekeliling kita...tapi kalau xtersenarai tu, korang tambahla kat ruangan komen nanti yer..

wanita ni memang suka bergurau..kadang2, sense of humor seseorang tu menyebabkan wanita tu tertarik..tapi tahukah korang, ade benda2 yang wanita ni xsuka bila bergurau...

1) Bila menyentuh isu teman lelaki / tunang / suami
beware ye kawan2 perempuan ni...serapat mana pun korang dengan kawan korang tu, janganla bergurau pasal teman lelaki/ tunang/ suami kawan korang tu...tambah2 dengan menggunakan perkataan 'sayang'...mungkin korang rase ianya cool, kawan korang pun xmarah. tapi dalam hati siape tahu dan mungkin secara xlangsung akan merenggangkan hubungan korang dengan kawan korang tu...contohnye;

"aku kan madu kau...isteri samad yang no.2"

walaupun nampak bergurau, tapi jangan tanye kawan korang tu tarik muka..ingat!kata2 tu adalah satu doa!

2) Isu saiz badan
ni nak warning kat kaum2 lelaki, janganla main cakap lepas je..biarlah berkias sket dengan nada yang agak santai. kalau rase nak high heel diorang, tryla cakap gemuk ke, badan besor ke, dan segala perumpamaan yang seangkatan dengannye

3) Berkaitan Laman Sosial
jangan sesekali hack dier punye laman sosial...silap2 ari bulan kene lesing. nak stalk, xde masalah...perempuan suke sebenarnye kene stalk ni, cuma xnak bagitau. kire macam ni la, perempuan ni xsuka barang2 dier diusik..haa..lebih kurang macam tu la...tapi kalau nak buat jugak, mintak kebenaran dulu..

4) Tak jadi outing
niatnye nak gurau, cakap xjadi kuar (tapi sebenarnye dah tunggu kat luar rumah)..tapi jangan tanya memang xjadi kuar betul2 sebab mase tu mood dier dengan pastinye dah berubah...haa..rasekanla..

tapi sebenarnye, ape pun gurauan kite kat sape2, biarla kene gaya. sebenarnye gurauan yang berlebihan ni xelok..bukan ape, kite xperasan perbuatan kite, kadang2 boleh mengguris perasaan orang lain. so,nak bergurau..fikir dulu...

kalau jadi macam ni, macam mane????
4:15:00 AM / by / 3 Comments

3 comments:

  1. tu yang ada pepatah ... diam itu lebih baik jika merasakan kalau bercakap itu akan mengguris hati org lain

    ReplyDelete

Thank you. Your comment is much appreciated. MUCHAS GRACIAS ;)

Post Top Ad