Post Top Ad

Sunday, March 16, 2014

BRIDE TO BE (Chapter 4)

Assalamualaikum....yuhuuu...
maapla..lame tak update. busy meh....outstation sebenaqnya, xsempat nak bersosial dengan blog. pegi keje, balik keje, tido...tula rutin tiap2 hari....bosan kan?

ok, chapter bride to be kali ni, aku nak citer pasal tudung & veil.....kalaua korang tengok yang online...pehh..cantik gila, rasa nak tempah kan?tapi tengok harga?hmm...kena fikir sekali lagi kalau nak tempah veil & tudung yang harganya beratus-ratus....ingat, jangan membazir. gunakan sebaik mungkin duit yang ada. jangan ikut kata hati sangat. fikir dulu sebelum amik keputusan. takut lepas kawen nanti langsung takde duit!banyak nak guna duit lepas kawen. ingat!!!

so, aku amik keputusan, aku jahit sendiri veil & tudung. jimat yang teramat sangat!!

untuk kain veil & tudung, aku beli kat kedai kain TEWAH...ok la, berbaloi..lagi murah daripada jakel, kamdar, etc. kalau kedai kain biase2 ni lagila murah. untuk veil, aku pakai kain jenis chiffon yang jarang sket. untuk tudung, aku tak sure jenis kain, tapi tebal sketla sebab taknak jarang. yela, kalau nak buat halfmoon, selalunya lilit kat kepala sekali je kan?so, baik beli yang tak jarang, selamat sketkan?ingat, jaga benda yang wajib, jangan fikir nak cantik je!

veil & tudung aku buat ala2 halfmoon. so, untuk veil aku amik dalam semeter setengah dan tudung 2 meter. harga kain untuk veil RM4.00 semeter sahaja!!! dan harga untuk kain tudung, RM 5.20 semeter!!

dan disebabkan aku xde mesin jahit kat rumah, aku mintak tolong makcik tukang jahit, jahit tepi dan bentuk ala2 halfmoon. then, makcik tu cas RM8. ok, murah.

then, aku beli manik & lace..ok, yang tu korang beli survey sendiri kat mana paling murah. aku beli kat sayangku handicraft kat klang. korang bleh dapat RM3-RM4 sepeket manik. lace tu ikut corajk dan saiz. lagi besar & cantik, lagi mahal la kan...so yang ni kena pandai2 pilih.

lepastu...bermulalah project DIY untuk tudung & veil...

jahitla ikut kreativiti ;)




tunggu hasilnya......ni baru 5% :)

1:53:00 PM / by / 1 Comments

1 comment:

Thank you. Your comment is much appreciated. MUCHAS GRACIAS ;)

Post Top Ad