Post Top Ad

Tuesday, August 16, 2016

Emergency Response Team Training by Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia

Assalamualaikum...

Hari yang penat, minggu yang letih, bulan yang hectic....haaa....padahal maksud yang sama je. eh, serius rasa nak pengsan. keje yang sangat bertimbun!!tugasan bertambah, menjadi cum operation department lain....tapi gaji tetap bekerja sebagai 1 department.sedehhh!!tapi takpa, dah merasa bekerja semua department. admin sudah, software sudah, engineering pun sudah...sekarang department IT pulak. cukup semua boleh masuk dalam CV.pehhh!!

ni tambah plak training yang sememangnya wajib bagi mana-mana company yang semakin berkembang staffnye..eh,bukan berkembang dari segi badan ye! berkembang dari segi bilangan staff & kepentingan dalam setiap projek.

kami-kami dalam company ni kena attended satu training dimana kami ni sebagai first responder kalau jadi apa-apa kecemasan. nama training ni, Emergency Response Team.


see...I'm the one of search and rescue team.huehhh..sila klik untuk tumbesaran


haritu dah join training untuk first aider. so, aku adalah salah seorang certified first aider.so sape-sape yang perlukan bantuan cpr boleh halo-halo aku....certified wehh!!tapi kalau sengaja,aku taula nak buat apa...berbuih mulut lepastu kojol terus!(ini gurauan serius!)






first aider training yang lepas

baru-baru ni plak, aku kena attend ERT untuk firefighting plak.dia punya training,pehhhh.....mencabar wehh.mental fizikal aku boleh stress.dahla ada exam...membacala plak.

training ni mengambil masa dalam 3 hari. hari pertama macam biasa, pengenalan tentang bomba..part ni paling banyak menguap, sebab apa?sebab banyak bebenor akta kena tau.teringat plak masa exam law dulu..hishh.

hari kedua, pengenalan alat pencegahan kebakaran & kawad bomba...yang ni ok je la, sebab basic-basic je yang diorang ajar...yang bestnya, makan sedap ohh!



hari ketiga,sangat mencabar...tak taula,mungkin aku rasa takde mood nak datang kot.tu yang rasa semuanya susah. pagi-pagi dah start kawad bomba sampaila tengahari.lepastu jawab exam plak. petang ada kawad basah pulak...haa...yang ni aku suka walaupun seteresss nak belajarnya.



tak lulus, tak dapat sijil..huhhh





  ni antara latihan-latihan yang dijalankan...

...and last part yang paling best..kawad basah..memang best gila-gila. tapi yang tak best balik rumah terus demam..ciss...kesejukan





semoga ada lagi peluang-peluang yang macam ni...best nau-nau.

Official photo by : cikkey , atiqah & kak min
1:34:00 PM / by / 2 Comments

2 comments:

Thank you. Your comment is much appreciated. MUCHAS GRACIAS ;)

Post Top Ad